Starta eget

Frågor och svar om Limousineservice!


Jag har minst B-körkort.

Ja!

Bra, det är allt som krävs för att köra upp till åtta passagerare i en av våra limousiner.

Nej!

Du kanske inte är limousinechaufför idag, men en limousineservice kan du ändå driva om du tar in rätt kompetens.

Jag har taxiförarlegitimation.

Ja!

Du har redan det som krävs för att få köra limousine i yrkestrafik.

Nej!

För att få köra en lång limousine i trafik krävs endast B-körkort. Yrkestrafik kräver dock taxiförarlegitimation. För att skaffa det måste du vara över 21 år, ha haft B-körkort i minst 2 år, samt uppfylla vissa medicinska och laglydnadskrav. Ansök om uppkörning samt teoriprov hos Trafikverkets förarprovskontor så har du en deadline att läsa mot på körskolan, vid datorn eller i teoriboken. Läs mer och logga in via bankid på ”Ansökan om taxiförarlegitimation” och “Läkarintyg avseende taxiförarlegitimation” (PDF) så får du ditt kort när proven är avlagda.

Jag har ett bolag idag.

Ja!

Du kan antingen byta verksamhet i det bolaget till limousineservice, eller bara utöka med limousineservice som en andra verksamhet. Detta gör du hos Bolagsverket (060-18 40 00).

Nej!

Du har tre olika bolagsformer att välja mellan:
Enskild firma är bra om du vet att du kommer vara själv i ditt bolag då din personliga ekonomi och bolagets är densamma. Du kan starta utan kapital och det enda du behöver göra är att registrera dig för F-skatt hos Skatteverket (0771-567 567) om du vill kunna fakturera. Du kan varken ingå avtal eller anställa.
Handelsbolag påminner om enskild firma men här är ni två eller flera som startar bolaget. Det är fortfarande ägarnas ekonomi som även är bolagets, men här får man ett organisationsnummer och kan ingå avtal.
Aktiebolag är vår rekommendation. Du behöver 25 000:- för att starta ett AB men handpenningen på limousinen fungerar utmärkt som aktiekapital. Du måste ha en godkänd revisor och göra årsbokslut. Du kan även köpa ett färdigt AB i form av ett s.k. lagerbolag. Vi tycker att du skall starta upp din limousineservice som ett aktiebolag direkt då du snart kommer vara tvungen att anställa extra chaufförer.

Verksamt.se är en sida vi rekommenderar för att göra en personlig checklista innan du startar limousineföretag. Gör först den allmänna checklistan och sen den kortare taxispecifika checklistan.

Jag har yrkestrafiktillstånd.

Ja!

Då behöver du bara en limousine och en chaufför med taxiförarlegitimation (om det inte är du) så är du igång! Tänk på att limousinen måste vara registrerad som personbil i registreringshandlingarna för att du ska kunna framföra det med ett B-körkort. Är fordonet utrustat med fler än åtta sittplatser, förutom föraren, så registreras fordonet som buss och då krävs D-körkort.

LimoEuropes limousiner är samtliga framtagna för att kunna köras med B-körkort, förutom Hummer H3 som är för tung och kräver C-körkort (eller B-körkort utfärdat före 1996).

Nej!

För att få Yrkestrafiktillstånd (Examensbevis för yrkeskunnande för persontrafik med taxi) och använda detta personliga tillstånd i ditt företag, behöver du gå en s.k. BLIV-kurs hos Svenska Taxiförbundet (08-566 21 660) eller via internet. Sedan gör du fyra delprov hos Transportstyrelsen (0771-503 503).

Jag vill köra limousine.

Ja!

Perfekt, då blir du din egen chaufför!

Nej!

Ingen fara, alla taxichaufförer vill köra limousine!

Jag anser mig vara en entreprenör.

Ja!

Då är ett limousinebolag det roligaste företaget du någonsin kommer driva!

Nej!

Är du säker på det? Du har ändå funderat tillräckligt för att läsa ända hit.

Jag har råd att köpa en limousine kontant.

Ja!

Vad bra, men med dagens gynnsamma ränta kanske du ändå ska fundera på finansieringsalternativet.

Nej!

Det gör absolut ingenting, vi har väldigt fördelaktiga finansieringslösningar hos våra finanspartners.

Jag har råd att betala 20% handpenning med resten på finansiering.

Ja!

Jättebra, då kan vi efter finansbolagets kreditkontroll hitta just din finanslösning.

Nej!

Har du kanske någon i din närhet som också kan vara intresserad av att gå in i projektet?

Jag är intresserad av ett kostnadsfritt medlemskap i LimoBokning.se.

Ja!

Vad kul! Jag som heter Hans Hallberg och är chef på LimoEurope garanterar att vi kommer ha mycket kul ihop. Förutom att vi arrangerar sammankomster med hela gruppen så ger vi dig både roliga och viktiga körningar. Här hittar du mina och mina kollegors kontaktuppgifter.

Nej!

Gå in på LimoBokning.se och ring valfritt limousineföretag så lovar jag att du ändrar uppfattning och vill bli en del av Limousinesverige!

Tillbaka till toppen