Även Karlstad borde ha en...

Karlstad


Filmstjärnor, gangstrar och kungligheter – alla tycker de om att åka limousin. En sådan, minst, borde det finnas även i Karlstad, tycker Hans Hallberg, Örebro, som ser det som sin livsuppgift att sprida dessa långa fordon över hela landet, och till vanligt folk.

På torsdagen visade han upp tre stycken av märket Ford Lincoln, vilket väckte viss uppmärksamhet, trots snömodden. Två vita och en svart limousin stod uppradade vid centralstationen, alla i niometersklassen och försedda med V8-motorer.
VF bjöds på en rundtur och Hans Hallberg konstaterade att limousiner egentligen inte är sådyra som folk tror.
– Den vi åker i nu kostar
410 000 kronor och rymmer åtta passagerare. Man kan ta ut mellan 2 000 och 2 500 kronor i timmen, utslaget på åtta passagerare blir det inte dyrare än att transportera lika många i två mindre taxi, dessutom betydligt mer miljövänligt, konstaterar Hans Hallberg.
Han kom in i limousinbranschen mer eller mindre av en slump, efter att ha köpt en till den reklamfirma han drev.
– Det dröjde inte länge förrän folk ringde och frågade om de fick hyra den. ’Det kostar 5 000 kronor i timmen’ skojade jag. Sedan ringde dom igen och sa att dom ville hyra den i två timmar, men undrade om jag kunde göra något på priset.
Hans Hallberg övergick helt till limosinbranschen. I år har han sålt 20 limousiner, är agent för tre amerikanska limousin­företag, men konstaterar att Karlstad fortfarande är en vit fläck på kartan.
– Här borde det gå alldeles utmärkt att få till en lönsam limousinverksamhet eftersom det är så många evenemang. Man kan till exempel tjäna 10 000 kr utan att behöva köra en enda mil, eftersom många arrangörer tycker att den är ’eventhöjande’ enbart om den står parkerad utanför deras arena.
VF:s utsände gissade fel på 300 000 kr vad gäller priset. Hans Hellberg avlivar också myten om ett bensinslukande monster; den 4,6 liter starka V8-motorn på 239 hästkrafter drar bara drygt en liter per mil vid landsvägskörning.
Återstår att se om han lyckas sälja en i Karlstad. Den rådande konjunkturnedgången tror han inte är något större bekymmer – det finns alltid intresse för lyx och flärd.
– Minst en gång i veckan får vi förfrågningar från Karlstad om att hyra limousin. Den är rolig att jobba med och det går att tjäna pengar, konstaterar Hans Hellberg och bjuder på ännu ett räkneexempel.
I dag tänker han försöka övertyga Uppsala med samma uträkning.


– Man kan jobba i den, man kan hyra den för att åka fram och tillbaks och slipper då dyra övernattningar, säger Hans Hallberg, limousinförsäljare från Örebro, som gärna vill att Karlstad också får ett sådant fordon.